Zbog kvalitetne i uravnotežene prehrane preporuča se redovna konzumacija raznih vrsta kuhanog i sirovog povrća. Pritom nastojte ne zanemariti korjenasto povrće, jer sadrži mnoge vrijedne blagodati za naš organizam. Obzirom da je ovo idealan period za detoksikacije organizma raznim namirnicama, ovo povrće može biti pravi izvor za pripremu ukusnih i zdravih detoksikacijskih pripravaka koji će priskrbiti organizmu dodatan imunitet i uravnotežiti prehranu. Korjenasto povrće je prepoznatljivog izgleda po svojem donjem zadebljanom dijelu. Neupadljivo je i bez mirisa ali zato obiluje vlaknima i vitaminom
Nekad, ne tako davno ranije, normalno nam je bilo pomalo i dosadno. Danas, u ovim nenormalnim vremenima, čeznemo za normalnim, uobičajenim tokom života. Čeznemo za svim onim što smo ranije možda uzimali zdravo za gotovo. Ali, pred nama je veseo i uzbudljiv period godine. Dok sa radija uveseljavaju božićne pjesme, a police u trgovinama su pune božićnih slastica, znamo da je vrijeme za onu paničnu kupovinu božićnih poklona sa preduge liste. Možda je ova godina prilika da je malo korigiramo…. Dok će okupljanja za božićnim stolom ove godine biti u nešto manjem broju uzvanika, znatno će porasti
Pred nama je dugi zimski period i trebamo dodatne zdrave sastojke koji će nutritivno obogatiti naš organizam. Kupusnjače su pravi odabir namirnica koje se preporuča konzumirati u zimskim mjesecima zbog bogatstva zdravih sastojaka kojima obiluju. Predstavnici kupusnjača su: zelje, crveno zelje, kelj, karfiol, kelj pupčar, brokula. Nutricionisti savjetuju da te namirnice što češće uvrstimo u svoj jelovnik. Sadrže mnoštvo glavnih hranjivih sastojaka koje su optimalne za zdravlje čovjeka: vitamine, minerale, proteine, ugljikohidrate. Uz njih imaju i pregršt fitonutrijenata: karotenoide, flavonoide
U današnjem ubrzanom načinu života koji često prate i stresne situacije, unos dodatne energije u organizam je više nego potreban. Ako ste u mogućnosti svom organizmu pružiti dodatnu energiju u potpuno prirodnim i ekološkim preparatima, napravili ste pravu stvar za svoj imunitet, unijeli potrebnu energiju i poboljšali vitalnost. Popiti jedan takav zdravi preparat umjesto kave, probudit će umoran i iscrpljen organizam, te popraviti raspoloženje. Green-i organic eko shotovi su prave energetske bombe u malim bočicama. Dolaze u pakiranjima od 75 ml i sadrže tri okusa: đumbir, cimet i kurkumu. Navedenih
Hladno doba godine je nezamislivo bez ovog ukusnog i zdravog voća. Poznata je stvar kako mandarine obiluju vitaminom C i samim time jačaju imunološki sustav. Odlična su prevencija od prehlada i viroza, jer se vitamin C bolje apsorbira i ima veću učinkovitost zbog udjela bioflavonoida koji potpomažu djelovanje vitamina C. Mandarine su zimzelene biljke koje narastu 3 metra visine i imaju šire listove od ostalih citrusa. Ova biljka je osjetljiva na hladnoću, pa najbolje uspijeva u suptropskim krajevima. Kod nas mandarine najbolje uspijevaju u dolini Neretve gdje se nalaze velike plantaže vrlo kvalitetnih
U zadnjih desetak godina ovo korjenasto povrće se počelo češće koristiti i u našim krajevima. Nazivaju ga još i slatki krumpir, potječe iz južne Amerike i uzgaja se u cijelom svijetu, sve češće i u Europi. Batat ima izrazito zdrave prehrambene vrijednosti, obiluje vitaminom A i C. Zbog toga je odličan za jačanje imuniteta i smanjuje rizik od srčanih bolesti. Velika količina mangana u batatu pomaže za zdravlje kostiju i štiti stanice od štete koje izaziva stres. B6 vitamini u ovom slatkom krumpiru mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti. Mineral kalij smanjuje krvni tlak i štiti srce i krvne
Jesensko doba godine donosi obilje plodova iz prirode. Tikve sve više pripadaju namirnicama koje rado pripremamo u jesen. Tako već u redovitim ponudama na tržnicama i u supermarketima možemo primijetiti tikve raznih vrsta. Hokaido i butternut sve češće i sami pripremamo u raznim slanim i slatkim jelima. Ove zdrave namirnice se na tržištu mogu pronaći kao uvozni proizvod ali i proizvod domaćih OPG-ova. Hokaido tikva izgledom podsjeća na manju bundevu izrazito narančaste boje. Potječe iz Japana i sve više se uzgaja i na našim prostorima. Navedeni podatak ne iznenađuje, jer osim bogatog ukusa,
Kiseljenje povrća je svima znana namirnica i najčešća priprema zimnice u jesenskom periodu. Povrće se kiseli upravo u navedenom periodu, jer je preporuka da se prilikom pripreme bira svježe ubrano povrće kako bi se zadržali svi njihovi kvalitetni sastojci. Jedno od važnijih pravila za uspješnost ovog postupka je korištenje potpuno zdravih namirnica bez znakova truljenje ili bolesti. Kiseljenje povrća pomoću octa se upotrebljava od davnih dana. To je praktičan, jednostavan i ekonomičan način spremanja povrća za zimnicu. Ova zimnica čuva prehrambene vrijednosti zbog fermentiranja povrća kada se ono
Ajvar je oduvijek bio omiljena namirnica mnogih kućanstava u našem kraju. I u današnje vrijeme s nestrpljenjem očekujemo njegovu pripremu na kraju ljeta. Bez obzira na sve veću užurbanost i pomanjkanje vremena, za kuhanje i pečenje ajvara se još uvijek nađe koji slobodan dan kako bi se napravila zimska zaliha. Mnogi će sa sigurnošću tvrditi kako nema boljeg ajvara od onog koji se priprema sa pečenim paprikama. No, njegova priprema ipak iziskuje malo više vremena i truda, pa se mnogi odlučuju na kuhanje ajvara bez prethodno pečenih paprika. Za takvu pripremu potrebno je kratko prokuhati očišćene
VSC Pro+ Internet Trgovina - Web Trgovina