Kiselo povrće, zimnica koja čuva zdravlje
Datum: 08. 09. 2020.

Kiselo povrće, zimnica koja čuva zdravlje

Kiseljenje povrća je svima znana namirnica i najčešća priprema zimnice u jesenskom periodu. Povrće se kiseli upravo u navedenom periodu, jer je preporuka da se prilikom pripreme bira svježe ubrano povrće kako bi se zadržali svi njihovi kvalitetni sastojci. Jedno od važnijih pravila za uspješnost ovog postupka je korištenje potpuno zdravih namirnica bez znakova truljenje ili bolesti. Kiseljenje povrća pomoću octa se upotrebljava od davnih dana. To je praktičan, jednostavan i ekonomičan način spremanja povrća za zimnicu. Ova zimnica čuva prehrambene vrijednosti zbog fermentiranja povrća kada se ono spremi u staklenku. U tom procesu se stvaraju mnoge probiotičke kulture koje su vrlo zdrave za crijevnu mikrofloru, te obnavljaju sluznicu crijeva. Od kiseljenja povrća, najčešće se priprema zimnica kiselih krastavaca. Za taj postupak su najpopularniji mali krastavci kornišoni. Za uspješnu pripremu preporuka je stavljanje slijedećeg omjera: 5 kg krastavaca staviti u 3 L vode i 1,5 L alkoholnog octa (10%). U navedenu otopinu dodati 125 g šećera i 125 g soli, malo papra u zrnu i malo svježeg kopra. Kisele paprike se mogu pripremiti od rezanih babura ili manjih paprika, popularnih paradajzerica. Za pripremu ove zimnice koristi se omjer od 5 kg paprike u 5 L vode i 2 L alkoholnog octa. Potrebno je dodati čak kilogram šećera i 3 žlice soli. Popularna turšija se priprema od više vrsta povrća, na primjer: karfiol, krastavci, paprika, mrkva, zeleni paradajz i ostalo. Uspješna kombinacija turšije sadrži: 5 kg povrća, 3 L vode, 1 L alkoholnog octa. U nju dodati: 150 g soli, 200 g šećera, 10 g konzervansa, vinobran i papar. Konzumiranje nakon pripreme se preporuča najmanje tri tjedna nakon spremanja u staklenke. Još jedna vrlo zdrava namirnica popularna kod pripremanja zimnice je cikla. Ima vrlo povoljan utjecaj na imunitet i najpoznatiji je prirodni lijek za slabokrvnost. Potiče rad jetre, pa je česta namirnica za detoksikaciju. Za pripremu zimnice najkvalitetniji su plodovi cikle koji se ubiru u vrhuncu sezone. Na 6 kg cikle upotrijebite 1,5 L vode i 3 dcl vinskog octa. Tome pridodajte 150 g šećera i 50 g soli. Zimnica se sprema u pasterizirane staklenke koje je potrebno čvrsto zatvoriti sterilnim poklopcima. Nakon zatvaranja je poželjno staklenke položiti u veliku široku posudu obloženu krpom kako bi se staklenke postupno hladile. Optimalan rok za početak konzumacije ukiseljene zimnice je šest tjedana za sve vrste povrća. Nakon otvaranja staklenke, zimnicu držite u hladnjaku. Zbog kisele otopine ne mogu se razvijati mikroorganizmi, pa se ovakva zimnica ne kvari tokom cijele godine nakon pripreme. Poželjno ju je čuvati na suhom, tamnom i hladnom mjestu kako ne bi promijenila svoja svojstva. Kiselo povrće ne gubi hranjive vrijednosti, stoga ne zanemarite njihov unos kroz dugi zimski period.