Mikrozelenje i jestivo cvijeće u službi zdravlja i vitalnosti
Datum: 09. 06. 2022.

Mikrozelenje i jestivo cvijeće u službi zdravlja i vitalnosti

Ako ste ljubitelj dekoracija svojih kulinarskih delicija, mikrozelenje i jestivo cvijeće su pravi izbor za vas. Jer, osim što ćete izgledom oduševiti svoje goste, servirat ćete im pravu malu riznicu zdravih nutrijenata.

Možda još uvijek niste imali prilike isprobati ove mlade izdanke povrća i jestivog cvijeća jer se oni često koriste u ekskluzivnim restoranima. Naša je preporuka da ih upoznate jer sadrže velik broj zdravih sastojaka, a okusom će upotpuniti mnoga jela.

Mikrozelenje su sadnice povrća i začinskog bilja. Njihovo bogatstvo zdravih nutrijenata je najbolje opisano od strane naših partnera, tvrtke Sakowski d.o.o:

Kao i svaki drugi aspekt prirode i svega što nas okružuje, sve, baš sve ima svoj početak. Priroda se pobrinula da svaki organizam u svom začetku ima sve osigurano za siguran rast. Sve do točke gdje je sposoban skrbiti za sebe! Naši zeleni prijatelji, bilje koje nas okružuje baš je tada najjače – u začetku!

Osim što je dekorativno i zdravo, mikrozelenje je vrlo ukusno. Vašem jelu može dati slatkasti, pikanti, kiselkasti i gorkasti okus. Možete ga koristiti u raznim juhama, salatama, sendvičima, ribi, mesu, shakeovima ali svakako ih dodajte na kraju pripreme i nikako ih nemojte termički obraditi.

Jestivo cvijeće je posebno efektan dekorativni dodatak jelu. Svojim jedinstvenim okusom, nježnim mirisom i zanimljivom teksturom jestivo cvijeće je osvježenje u svakoj kuhinji. Preporuka je da se cvijeće koristi umjereno i elegantno za laganija i jednostavnija jela kako se ne bi preklapalo sa delikatnim okusom i mirisom cvijeta. Možete ih kombinirati sa glavnim jelima, desertima i u pićima. Za efektna ljetna pića i koktele zamrznite cvjetove u spremnicima za led.

Bosiljak, kadulja, menta, korijander i mnogo drugog svježeg začinskog bilja su postali neizostavna namirnica kod pripreme mnogih jela ali i pića. Kod svih navedenih namirnica vrlo je važno da se kod pripreme jela koriste svježe i organski uzgojene. Mi vam u našoj ponudi nudimo upravo takve zelene i cvjetne namirnice. Budite maštoviti i unesite ove novitete kod pripreme obroka. Za početak isprobajte u ovom receptu:

Brancin  s mentom

Sastojci: 600 g fileta, 2 žlice suncokretova ulja;

Za marinadu: 2 žlice jogurta, 2 žlice limunova soka, prstohvat mljevene ljute paprike ili chilija, češnjak, žličica svježe naribanog đumbira, sol, crni papar;

Za umak: 4 žlice nasjeckane svježe mente, pola žlice nasjeckane zelene chili papričice, žlica limunova soka, žlica šećera u prahu

Priprema: Ribu podijeliti na četiri jednaka dijela. Marinadu pripremiti tako da izmiješamo jogurt, limunov sok, mljevenu papriku ili chili, češnjak i đumbir. Posoliti i popapriti prema želji.

Ribu premazati marinadom. Za umak pomiješamo mentu, chili papričicu, limunov sok i šećer. Posoliti po želji. Ploču za pečenje ili grill prekrijemo aluminijskom folijom i ugrijemo do srednje temperature. Ribi odstranimo suvišnu marinadu i pečemo na direktnoj vatri oko 10 min dok ne bude dobro pečena. Poslužimo vruću s umakom od mente.