Šarena rapsodija proljetnih okusa
Datum: 21. 03. 2022.

Šarena rapsodija proljetnih okusa

Uskrs je proljetni blagdan pun veselih i šarenih boja. Uz mnogo sunca i buđenja prirode, ovaj blagdan nam pruža prve domaće plodove. Na uskršnjem stolu je pravo šarenilo boja: uz obojana jaja tu su svježe grančice i cvijeće u vazi. A tek uskršnje delicije! Uz obaveznu kuhanu šunku i jaja, isprobavamo prve proljetne rotkvice, domaći svježe ribani hren i mladi luk.

Rotkvice su možda samo usputni prilog šunki i domaćem kruhu, ali ove ljutkaste crvene kuglice su nezaobilazni zdravi zalogaji uskršnjeg stola. Hrskave, ljutkastog i reskog okusa odličan su prilog slanoj sočnoj šunki. Osim što na uskršnjem stolu odgovaraju okusom, njihov nutritivni sastav će olakšati probavu nakon teških i obilnih blagdanskih obroka. Simbol su proljetne svježine svima poznatog korjenastog okusa s notama gorčine i ljutine. Rotkvice mogu biti vrlo atraktivna dekoracija uskršnjeg stola. Prerezane napola i izdubljene mogu poslužiti kao podloga za razne nadjeve. Kao inspiracija vam može poslužiti kombinacija ovih namirnica: sitno narezani kiseli krastavci i masline, svježi sir i vrhnje ili majoneza.

                                                               

Mladi luk nas posebno veseli u ovo doba. Obavezan u uskršnjim obrocima ali i tokom čitavog proljeća. Osim što uživamo u njegovom posebnom okusu, kombinacija zeleno bijele boje se divno slaže sa šarenim bojama uskršnjeg stola. Slasni bijeli plod i hrskava zelena stabljika savršeni su sklad ove zdrave namirnice. Obožavamo ga uz meso na roštilju ali i kao temelj raznih jela, osobito rižota. Za ukusan proljetni rižoto od šparoga narežite na kolutove 5 komada mladog luka. Nakon što ga kratko prodinstate, dodajte šparoge, rižu i povrtni temeljac. Sve skupa kuhate dok riža ne omekša. Za finalni okus dodate maslac i svježe naribani grana padano sir.

Uskršnja šunka jednostavno ne pruža onaj pravi okus bez domaćeg svježe naribanog hrena. Hren je korijen ljutog okusa i intezivnog mirisa. Savršen dodatak mesnim ali i mnogim drugim jelima kao prilog ili umak. Hren naribajte barem sat vremena prije konzumiranja kako bi se ljutina malo ishlapila. Ako niste baš ljubitelj svježe naribanog hrena i bolje vam odgovara okus umaka, isprobajte ovaj recept:

Ogulite i sitno naribajte 200 g hrena. U blenderu ga izmiješajte sa 3 žlice ulja i 3 žlice jabučnog octa. Dodajte malo soli, šećera i gorušice u zrnu. Sve skupa blendajte do kremaste teksture. 200 ml slatkog vrhnja istucite u čvrsti šlag. Umiješajte mu unaprijed pripremljenu smjesu naribanog hrena. Prije posluživanja, rashladite u hladnjaku.

Rotkvice, mladi luk i hren su prve zdrave namirnice koje nam pružaju pravu rapsodiju proljetnih okusa. Uživajte!