Hrskava stabljika sa mekanim listovima je uvijek savršen spoj uz lagani meditaranski ručak. Uvrstite ju i u doručak kao izvrsnu kombinaciju sa jajima ili kao laganu večeru u salati.
Ovo zdravo korjenasto povrće se najčešće priprema u salatama i sokovima. Sirova cikla je prava riznica zdravlja, dok pečena može biti izvrstan prilog mesu, uz razno drugo povrće.
Gomoljasti korijen nepravilnog oblika i blagog slatkastog okusa. Koristi se svježa ili termički obrađena, a još je poznata kao divlji krumpir, slatki krumpir, morska repa ...
Grincek se sastoji od mrkve, peršina, celera i lista kelja. Temeljni sastojak svake domaće juhe i temeljca. Upotpunit će razna jela: od gulaša, variva do raznih umaka i priloga.
Tamnozelene listove kelja pripremite kao ukusan i zdrav prilog ribi i mesu ili skuhajte na lešo kao lagan obrok. Isprobajte kelj zapečen u rolu ili jednostavno skuhajte dobro poznato varivo od kelja.
Kiselo zelje je ukusna i zdrava namirnica koju je popularno zimi pripremati kao prilog suhom mesu. Dinstano zelje, sarma i variva okrijepe organizam i pridonose jačanju imuniteta.