Crveni luk je temeljna namirnica za pripravak mnogih jela. Svježe narezan i posoljen je odličan i zdrav prilog, a njegov pikantan okus je odličan sastojak raznih gulaša, juha i variva.
Ljubičasti luk ima blažu pikantnu aromu i idealno ga je pripremati sirovog: u salatama, sendvičima ili burgerima. Isto tako je prikladan za pripremu popularnih onion rings ili na grillu. Okusom se odlično slaže sa mnogim vrstama povrća.
Luk srebrenac je idealan kao svježe narezan hrskav prilog glavnom jelu. Zbog svojeg slatkastog okusa, odličan je u salatama i za pripremu karameliziranog luka.
Profinjenog okusa i mirisa, ljutika je idealna za pripremu raznih umaka i pašteta. Zbog svog nježnog i blagog okusa, odlična je za pripremu ribljeg brudeta. Karamelizirana ljutika ima posebnu aromu koja postaje odličan prilog svim vrstama mesa.
Poriluk je namirnica odličnog okusa za vrlo zdrava i ukusna variva. Ali isto tako će izvrsno upotpuniti rižota, krem juhe, tartove i mnoge druge obroke.