Bobičasto voće – energija ljeta za eksploziju zdravlja
Datum: 08. 07. 2021.

Bobičasto voće – energija ljeta za eksploziju zdravlja

Svom organizmu donijet ćete mnogo benefita ako unosite bobičasto voće u bilo kojoj recepturi: u zdravom smoothiju, laganom ljetnom kolaču ili palačinkama, no najzdraviji unos tog voća je sirovo i svježe ubrano. Upravo takva konzumacija malina, kupina, borovnica i ribiza, vašem će tijelu donijeti mnogo zdravstvene koristi. Bobičasto voće su snažni antioksidanti koji pomažu pri gubitku kilograma, jer sadrže mnogo vlakana i fitonutrijenata.

Iako je bobičasto voće općenito prepuno zdravih nutrijenata, među njima ipak prednjači malina s obzirom na visoku količinu prehrambenih vlakana. Unosom samo jedne šalice malina dnevno, u organizam ćete unijeti preko 30% dnevne količine vlakana. Vlakna su važna za naš organizam, jer pomažu izbacivanju toksina iz našeg tijela, a i mogu nam pomoći kod gubitka kilograma. Prepune su i hranjivih sastojaka: vitamina C, vitamina K, željeza, fosfora, magnezija, kalcija i mnogih drugih.

Borovnice također sadrže veliku količinu hranjivih sastojaka. Bogate su pigmentima antocijaninima od kojih i potječe njihova prepoznatljiva plava boja. One se ističu kao bobičasto voće najveće nutritivne gustoće. Sadrže značajne količine vlakana, vitamina C i K te minerala mangana. Antioksidansi iz borovnica imaju pozitivno djelovanje na sposobnost pamćenja i pomažu u prevenciji stvaranja demencije. Sastav ovog bobičastog voća ublažava upalu zglobova i artritisa.

Kupine će u naš organizam donijeti značajnu količinu vitamina C koji je ključan za imunitet i zdravlje kardiovaskularnog sustava jer snižava krvni tlak. Vitamin C je važan kod anemičnog stanja, jer pospješuje apsorpciju željeza u tijelu. Dvije šake kupina dnevno će priskrbiti dovoljnu dnevnu količinu mangana vašem organizmu koji je potreban za čvrste i zdrave kosti. Dok će lutein iz ovog ukusnog voća zaštiti vaše oči od štetnog ultraljubičastog zračenja.

U našim krajevima se najčešće uzgaja crveni ribiz, iako ima i crnog te bijelog ribiza. I ova vrsta bobičastog voća obiluje svim zdravim sastojcima, već navedenim kod ostalog bobičastog voća: vitamin C, vitamini B skupine, kalijem, željezom, fosforom i mnogim drugim sastojcima važnim za zdravlje organizma. Crveni ribiz je učinkovit diuretik i prirodni laksativ.

Bobičasto voće pruža najviše zdravih nutrijenata kad se konzumira sirovo, no slastice postaju neodoljive kad u njih umiješamo neke od ovih plodova.

Prhka pita sa malinama je savršen spoj laganog, brzog i zdravog slatkog obroka. Za tijesto je potrebno: 250 g glatkog brašna, 60 g šećera u prahu, 200 g maslaca i 1 jušna žlica kiselog vrhnja. Brašno pomiješate sa šećerom u prahu, maslacem i vrhnjem; sa svim sastojcima zamijesite tijesto koje ostavite u hladnjaku na desetak minuta. Nakon toga, razvaljajte okruglo tijesto na pobrašnjenoj podlozi. Na njega stavite 300 g malina koje ste pomiješali sa 50 g šećera i jednom žlicom gustina. Rubove tijesta zavrnite prema unutra i pecite u pećnici 40 minuta na 180 stupnjeva. Naravno, maline možete zamijeniti bilo kojim bobičastim voćem!