Paprike u spektru boja
Datum: 08. 09. 2022.

Paprike u spektru boja

Miris paprike nekako uvijek podsjeća na kraj ljeta i početak novih uzbudljivih ranojesenskih događanja. Volimo miris pripremanja zimnice i svih veselih boja koje okružuje taj period. Paprike su kraljice zimnice jer ćemo ih ubaciti u razne kombinacije: od kiseljanja, pečenja, pa do njegovog veličanstva – ajvara! Podobne su za mnoge načine pripreme zbog svoje tvrde i hrskave strukture. Njihov spektar živih boja uveseli svaku staklenku. Naravno, taj period je idealan za konzumiranje svježe namirnice jer sve vrste paprika pršte od zdravih i organizmu korisnih nutrijenata. Isto tako će brojna svježe pripremljena jela dobiti poseban okus i miris dodatkom ovog izvrsnog povrća. U svakom slučaju, u narednim tjednima neka paprika bude sastavni dio vaše redovite prehrane.

Na svijetu postoji velik broj različitih vrsta paprika. Od mnoštva ljutih papričica koje su najčešće manjeg formata, pa do velikih mesnatih paprika – u našim krajevima je najpoznatija rog paprika ili paprika roga. Svaka vrsta je vrlo cijenjena i vaš organizam će ispuniti zdravim sastojcima.

Od manjih ljutih papričica kod nas su još uvijek najpopularniji feferoni. Duguljaste i tanke, možemo ih pronaći u žutoj, zelenoj i crvenoj boji. Srednje ljutog okusa, začinit će mnoge šalše, umake i variva. Nezaobilazan dodatak u manjim količinama kod pripreme ajvara!

Paprika babura prepoznatljive svjetlo zelene boje. Vrlo je ukusna i zdrava sirova ili u salatama, kao predjelo i glavno jelo, a može biti prilog u raznim sendvičima. Najpoznatija je kao namirnica za odlične punjene paprike. Upravo to jelo najčešće konzumiramo u ovom periodu. Svaka domaćica ima svoju tajnu zbog koje je baš njezina punjena paprika najbolja, a mi smo sigurni kako je to baš ovaj recept: za 1 kg paprike babure pripremite 70 dag mljevenog mesa i 6 žlica riže. Prije punjenja paprike očistite od peteljki i košćica. E sad dolazi detalj koji će baš vašu punjenu papriku učiniti neodoljivom. Narežite glavicu luka i par komada češnjaka te prodinstajte kratko vrijeme zajedno sa rižom. Nakon toga promiješajte zajedno sa mesom, posolite, popaprite, dodajte malo slatke mljevene paprike i napunite babure sa dobivenom smjesom. Prije nego što stavite paprike kuhati, u loncu popržite malo brašna na ulju. Zatim dodajte pasiranu rajčicu i vode do željene gustoće umaka. Začinite umak i ubacite punjene paprike. Kuhajte otprilike sat i pol.

Rog paprika intenzivno crvene boje ima neodoljiv miris kad ju ispečemo. Uz dodatak češnjaka postaje vrlo ukusan prilog mnogim jelima. Ona je najpoznatiji glavni sastojak ajvara i zbog toga se u ovo doba godine kupuje u velikim količinama.

Paprike color crvena, zelena i žuta su dostupne tokom cijele godine i rado je koristimo za razna rižota, tjestenine, uz pečenja i sirove ili u salatama. Upravo zbog svog spektra boja, rado je kombiniramo sve tri odjednom. Jer takva šarena jela nas uvijek vrate u vesela ljetna razdoblja.

Koju god boju ili vrstu izaberete, znajte da ste pojeli jednu od najzdravijih namirnica. Koristite ih tokom cijele godine i kombinirajte u raznim jelima.