Plodovi proljeća
Datum: 27. 04. 2022.

Plodovi proljeća

Red sunca - red kiše uz malo vjetra proljeću daje mnoštvo dinamike i radosti. Sve toplije vrijeme nas mami da izađemo iz svojih kuća, zalutamo u šumu ili na obližnju planinu. Energiju crpimo iz sunca i mirisnog zraka. No dodatnu snagu najviše dobivamo iz zdravih proljetnih plodova. Zeleno mlado povrće nas hrani iznutra i daje energiju za dodatne aktivnosti: mlado zelje i kelj, šparoge i mirisni mladi luk. A posebno nas razvesele prve jagode!

Jagode su omiljeno voće i velikim i malima, pravi su izvor vitamina, osvježavaju i pune nas energijom. U sladoledu i tortama, zdravom smoothiju ili poslužene svježe sa malo šlaga izmame svakome osmijeh na lice.

Mlado lisnato zeleno povrće može probuditi organizam nakon dugog zimskog i hladnog perioda. Nakon zime nas povremeno uhvati lagani proljetni umor koji lako možemo prevladati uz zdravu prehranu koja se sastoji od mladog povrća. Vitamin C iz mladog zelja podignut će energiju u trenu i pripremiti nas za mnoge aktivnosti. Mladi kelj obiluje zdravim sastojcima, a možete ga pripremiti na razne načine. Djeca baš nisu ljubitelji variva od kelja, stoga budite kreativni i poslužite ga pripremljenog na neki novi način.

Zarolajte ukusne rolice od kelja punjene sa repovima od kozica. Za ovo ukusno jelo potrebno je 8 repova kozica, 230 g riže, 400 g kelja, 100 g mladog luka, 2 režnja češnjaka, 1 dcl bijelog vina, jedno jaje, majčine dušice, 2 žlice maslinovog ulja, sol i papar. Nakon što blanširate listove kelja nekoliko minuta, ocijedite ih i ostavite sa strane da se ohlade. Prepržite mladi luk, luk, češnjak i majčinu dušicu u tavi. Kad puste aromu, dodajte kozice. Sa strane pomiješajte jaje, kuhanu rižu i smjesu s kozicama. Posolite i popaprite pa napunite listove kelja i zarolajte. Na kraju kratko prokuhajte na pari.

Sa šparogama možete biti kreativni i pripremati razna brza jela poput rižota, tjestenina, pomiješane sa jajima ili samostalni prilog nekom laganom mesu ili ribi. Mladi luk konzumirajte sirov i koristite sve blago zdravih sastojaka iz njega.

Veselite se proljeću i toplom vremenu, budite vedri i aktivni. Plodovi proljeća su energetske bombe i što češće uživajte u njima jer zdravlje dolazi iznutra!