Crni češnjak
Možda ste već imali priliku isprobati ovu moćnu namirnicu, ako i niste, pravo je vrijeme da spoznate sve njegove kvalitete. Crni češnjak je aromatična namirnica blago slatkog okusa koja nastaje fermentacijom običnog bijelog luka. Fermentacija se odvija u određenim uvjetima na potpuno prirodan način. Dozrijeva dugi vremenski period u neprekidno toplom okruženju visoke vlažnosti. Tim postupkom češnjak dobiva još više antioksidativnih svojstava i organizam ga bolje prihvaća. Lakše se probavlja, a organizam crpi više zdravih sastojaka iz njega. Rezultat procesa dozrijevanja, poznat i kao Maillardova reakcija, su češnjevi duboko crne boje koji imaju teksturu žele bombona i svakom jelu mogu dati potpuno novi okus. Prolazeći kroz Maillardovu reakciju, kemijsku reakciju između aminokiselina i šećera, bijeli češnjak prepoznatljivog mirisa i oštrog okusa se pretvara u specifičnu namirnicu blagog, slatko kiselog okusa, najsličnijeg okusu balzamičnog octa, melase ili tamarinda. Poznato je kako se češnjak koristi u kulinarstvu i u medicinske svrhe od pamtivijeka. Ova nova aromatična namirnica, mekša i slađa od češnjaka, u zadnjih nekoliko godina postaje popularna na našim prostorima. Može se dodati svim vrstama jela poput raznih umaka, umiješati u mljeveno meso za hamburgere ili bolonjez, koristiti kao umak za pizzu, dodati u aromatizirani maslac za odreske ili jednostavno razmazati po prženoj šniti kruha. Diljem svijeta se koristi na razne načine, pa se tako crni češnjak može naći i u slasticama, napitcima ili koktelima. Ove ukusne, dozrjele štrokice crnog češnjaka dodat će potpuno nove, bogate okuse te podići gotovo svako jelo.
