Crvene slasne rajčice
Datum: 01. 09. 2021.

Crvene slasne rajčice

Možda niste znali kako se u prošlosti vjerovalo da su rajčice otrovne. Kasnija su istraživanja pokazala kako njihovo lišće sadrži otrovne tvari (alkaloide), dok je plod potpuno siguran za jelo. Štoviše, rajčice sadrže dosta zdravih nutrijenata. U velikoj količini sadrže antioksidant likopen koji je neophodan za naš organizam. Likopen usporava starenje, ima snažno antikancerogeno djelovanje i smanjuje rizik od srčanih bolesti. Regulira probavu i sprečava negativno djelovanje bakterija.

Ovo sezonsko povrće je najukusnije u kasno ljeto. Međutim, rajčice su dostupne kroz cijelu godinu zbog uzgoja u staklenicima i plastenicima. Stoga je ova zdrava namirnica postala neizostavni sastojak kod brojnih jela. Njena je prednost što se može konzumirati sirova, kuhana, u salatama, jelima sa tjesteninom i u brojnim napitcima. U našim krajevima konzumiramo razne vrste rajčica, cherry rajčice, grapollo, volovsko srce, pelat ili šljivar i mnoge druge…

Od nabrojanih, jedino volovsko srce uglavnom pronalazimo samo na tržnicama. One se najčešće uzgajaju u manjim vrtovima i dozrijevaju početkom rujna. Mesnata rajčica, srcolikog oblika, jedna je od najstarijih sorti u skupini.

Cherry rajčica je dosta popularna i postala je nezaobilazna, podjednako u kućanstvima kao i u restoranskoj ponudi. Najčešće je konzumiramo u salatama, tjesteninama, kao prilog mesu. Dolaze u crvenoj, žutoj i zelenoj boji i odlična su dekoracija mnogim jelima.

Grapollo najčešće konzumiramo u salatama. Ova sorta je pravilnog oblika, glatke kožice i sadrži više sjemenki.

Rajčica je jedna od rijetkih namirnica koja termičkom obradom ne gubi nutritivne vrijednosti. Prepuna je vitamina C, već spomenutog likopena, vitamina B, E i K, bogata je željezom. Njena konzumacija smanjuje razinu kolesterola i triglicerida.

Zaista je mnogo razloga i još više načina, da se rajčica konzumira često, tokom cijele godine. U salatama, šalšama, juhama, na pizzi. Mi vam donosimo recept za zdrav domaći sos od rajčica bez konzervansa koji će vam omogućiti pripremu mnogih zdravih obroka tokom cijele zime. Za pripremu je potrebno 10 kg zrelih rajčica. Od te količine se dobije otprilike 5 litara sosa. Prije kuhanja pripremiti staklenke, jer njihova čistoća će spriječiti kvarenje sosa. Staklenke sa širim grlom operite i stavite u pećnicu na 100° C na otprilike sat vremena.

Rajčice operite i očistite od peteljka i svih oštećenja. Narežite ih na četvrtine i stavite u velike zdjelu sa širokim dnom. Kuhajte na laganoj vatri bez dodavanja vode. Rajčice možete zgnječiti u zdjeli kako se ne bi lijepile za dno. Kuhajte dok se opne počnu odvajati, a tekućina u kojoj je rajčica više nije prozirna. Tada ukuhanu kašu rajčice protisnite kroz posudu za pasiranje. Na taj način ćete odvojiti kožicu i sjemenke od mesa rajčice. Propasiranu smjesu ulijte u čisti lonac i nastavite kuhati do željene gustoće. Kuhana je kada pjena na površini postane crvena. U lonac dodajte soli i šećera, otprilike 1,5 žlica soli i šećera na 10 kg rajčice.

Na kraju vruću smjesu ulijte u vruće staklenke iz pećnice, poklopite sa čistim poklopcima i ponovno vratite u toplu pećnicu. Ako vam ne stanu u pećnicu, pokrijte ih dekom kako bi se lagano hladile preko noći.