Koristite li batat u svojoj prehrani?
Datum: 21. 09. 2020.

Koristite li batat u svojoj prehrani?

U zadnjih desetak godina ovo korjenasto povrće se počelo češće koristiti i u našim krajevima. Nazivaju ga još i slatki krumpir, potječe iz južne Amerike i uzgaja se u cijelom svijetu, sve češće i u Europi. Batat ima izrazito zdrave prehrambene vrijednosti, obiluje vitaminom A i C. Zbog toga je odličan za jačanje imuniteta i smanjuje rizik od srčanih bolesti. Velika količina mangana u batatu pomaže za zdravlje kostiju i štiti stanice od štete koje izaziva stres. B6 vitamini u ovom slatkom krumpiru mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti. Mineral kalij smanjuje krvni tlak i štiti srce i krvne žile. Prisutan je i beta-karoten, snažan antioksidans koji je odličan u prevenciji raka i pridonosi zdravlju vida. Batat ima 90 kalorija u 100 g i 3,3 g vlakana. Vlakna poboljšavaju probavu, smanjuju osjećaj gladi i snižavaju kolesterol u krvi. Inače, prehrana bogata vlaknima je povezana sa nižom stopom raka debelog crijeva i bolesti srca. Uopće ne sadrži masti. Mnogo je načina pripreme ove zdrave i slasne namirnice. Možete ga kuhati, peći ili pržiti, te kombinirati sa mnogo drugih vrsta povrća, mesom ili ribama. Batat se može pripremiti i kao samostalan zdrav obrok. Kuhanje na pari će sačuvati sve arome okusa, dok će pire dodati vesele boje na tanjur. Batat je narančaste, ružičaste, crvene ili ljubičaste boje, a može biti i svjetlije, bijele ili žute boje. Zbog svoje slatkoće, sjajno će pristajati u zdravim i ukusnim slasticama. Ideju kako iskoristiti ovu supernamirnicu, nudimo u jednostavnim prženim ploškama batata. Ogulite oprani batat i narežite na ploške debljine 1 cm. Začinite ih raznim začinskim biljem: vlasac, bosiljak, chilli, kurkuma i sl. U tavi zagrijte ulje i pržite začinjene ploške. Pecite na laganoj vatri 5 – 10 minuta. Pečen je kad lagano potamni i kad ga je moguće vilicom lagano probosti. Ovako pripremljen, može biti odličan prilog mesu, ribi ili kao samostalan obrok. Slatki krumpir zapravo ne spada u istu porodicu kao krumpir, te osim što se brže priprema od krumpira, smije se i podgrijavati. Preporuča se sportašima, dijabetičarima i svima onima koji trebaju i žele pripaziti na zdrav unos prehrambenih namirnica.