Kuhajmo na pari
Datum: 19. 03. 2021.

Kuhajmo na pari

Kuhanje povrća na pari je odličan izbor za zdrav i kvalitetan – doručak! Možda nikad niste razmišljali o takvoj pripremi doručka ali ona ima toliko prednosti da ćete sigurno htjeti isprobati. Povrće je funkcionalna hrana koja organizmu daje mnogo vitalnosti, a troši malo energije na apsorpciju. Iz tog razloga će ovakav jutarnji obrok organizmu dati mnogo energije i vitamina potrebnih za ispunjavanje radnih zadataka a probavi olakšati dobar start. Osim toga, ujutro želudac ima najviše kiseline za razgradnju i omogućava organizmu da maksimalno iskoristi benefite namirnica koje unosi. Povrće kuhano na pari olakšava probavu i daje tijelu energiju zbog svoje topline, za razliku od hladnih namirnica koje šokiraju sluznicu, usporavaju probavu i pritom umaraju organizam. Kuhanje na pari će najbolje očuvati vrijednost namirnica, a vama donijeti zdrav obrok prepun energije. Ako još do sada niste probali ovako pripremati obroke, pročitajte bitne prednosti ovakve pripreme! Osim što je najzdravije za konzumaciju namirnica, kuhanje na pari zadržava više okusa, boje, teksture i sočnost hrane. Ako vam se činilo kako neko povrće poprima gorkast okus nakon kuhanja, iznenadit će vas blag i ukusan okus ovako pripremljenih namirnica. Podatak kako brokula kod kuhanja na pari zadržava 80% vitamina C, a kuhanjem u vodi samo 30%, vam može dati jasni omjer koliko je važno što češće se okrenuti ovoj metodi pripreme obroka. Povrće se često raskuha u kipućoj vodi, izgubi svoj oblik i boju, dok kuhanjem na pari zadržava punoću okusa i hrskavost. Ovaj način pripreme je jednostavan i brz. Posebna aparatura nije nužno potrebna. Za kuhanje na pari će vam biti dovoljno cjedilo od nehrđajućeg čelika koje postavite na rub stijenke lonca. Sve skupa obavezno poklopite kako bi para kružila unutar namirnica. U lonac natočite količinu vode koja neće niti u jednom trenutku ulaziti u cjedilo. Pojačajte vatru na najjače dok ne zakipi, zatim smanjite na temperaturu u kojoj će stabilno isparavati. Naravno, kuhati na pari možete i u raznim aparatima koji su namijenjeni upravo ovakvoj pripremi hrane. Na tržištu možete pronaći razne, a mi vam savjetujemo da pogledate kuhala za rižu – cjenovno prihvatljiva i vrlo praktična.

povrće
Na pari ćete najbrže skuhati zeleno lisnato povrće, brokulu, grašak, paradajz, papriku – od 3 do 6 minuta. 8 do 10 minuta kuhajte šparoge, mahune, karfiol. Krumpir narezan na kockice oko 12 minuta, a cijeli luk i korabu oko pola sata. Ako namirnice koje imaju različito vrijeme kuhanja želite pripremati zajedno, samo je potrebno one koje imaju dulje vrijeme kuhanja narezati na manje komade. Znači, priprema je relativno brza, zdrava i jednostavna. A kako začiniti da bude i ukusna? Nakon kuhanja, nekoliko kapi maslinova ulja, malo soli ili začina, možete dodati češnjak i koju kap limuna koji će dati čaroban okus ovakvom obroku. Nebrojeno je vrsta povrća koje možete pripremiti na ovaj način: batati raznih boja, krumpir, kelj pupčar (prokulica), zelje crveno i bijelo, kelj, kineski kupus, blitva, špinat, mrkva, cikla, buter i hokaido tikve, mahune, grašak, šparoge – budite kreativni!
povrće II
Nemojte zaboraviti koji puta ribu ili meso pripremiti na ovaj način, jer sva ova svojstva se odnose i na te namirnice. I voćke su izvrsne kuhane na pari, na primjer kruške, jabuke, dunje, banane… Pred nama su topli dani, dozrijevat će mnogo zdravog mladog voća i povrća, a mi vam nudimo pakete sa idealnom kombinacijom povrća i voća za kuhanje na pari: povrtni mix „POVRĆERAJ“ i voćni „VOĆERAJ“. Probajte!