Ajvar, kralj zimnice!
Datum: 08. 09. 2020.

Ajvar, kralj zimnice!

Ajvar je oduvijek bio omiljena namirnica mnogih kućanstava u našem kraju. I u današnje vrijeme s nestrpljenjem očekujemo njegovu pripremu na kraju ljeta. Bez obzira na sve veću užurbanost i pomanjkanje vremena, za kuhanje i pečenje ajvara se još uvijek nađe koji slobodan dan kako bi se napravila zimska zaliha. Mnogi će sa sigurnošću tvrditi kako nema boljeg ajvara od onog koji se priprema sa pečenim paprikama. No, njegova priprema ipak iziskuje malo više vremena i truda, pa se mnogi odlučuju na kuhanje ajvara bez prethodno pečenih paprika. Za takvu pripremu potrebno je kratko prokuhati očišćene paprike i potom ih samljeti. Daljnji postupak je isti kao i kod pečenih paprika. Naziv ajvar potječe od turskog hayvar ili Kavyar što znači slana ikra. U svijetu se pripravak ovakve vrste naziva chutney i sastoji se od mljevenog voća ili povrća uz dodatak začina koji se nakon pripreme sprema u staklenke. Ajvar naših mama i baka se pripremao od nezaobilaznih sastojaka, a to su rog paprika i patlidžani uz dodatak ulja, octa i soli. Ono što daje najveću posebnost ovom namazu je okus pečenih paprika. Nakon pečenja, paprike i patlidžane je potrebno oguliti i samljeti u ručnom aparatu za mljevenje mesa. Dobivena smjesa se stavlja kuhati na laganu vatru otprilike dva sata uz neprestano miješanje. Ulje se postupno dolijeva dok smjesa ne postane kremasta. Za navedeni postupak, potrebni su slijedeći sastojci u navedenim mjerama: 50 kg ROGA PAPRIKE 10 kg PATLIDŽANA 5 l ULJA SOL PO ŽELJI, OVISNO O SLATKOĆI PAPRIKA Preporuka je da nakon dolijevanja ajvara u sterilizirane staklenke, na vrh dolijete malo ulja. Ajvar može biti i cjelovit zdrav obrok koji ne sadrži dodane šećere niti gluten. Namažite ajvar na svježe pecivo i hranjiv i zdrav doručak, večera ili međuobrok je pripremljen. Kalorijska vrijednost je samo 138 kcl na 100 grama, a posebno je zdrava namirnica jer paprike obiluju A, E i C vitaminima, te željezom. Znate li da paprika sadrži više vitamina C čak i od naranče? Osim namaza, ajvar možete koristiti i kao prilog raznim jelima – naročito roštilju. Isto tako može poslužiti kao umak i dodatak raznim jelima. Cijeli postupak pripreme ajvara možete dodatno olakšati ako navedene sastojke jednim klikom naručite iz naše ponude. Nakon toga vam uredno posloženo i u kratkom roku dovezemo do vrata vašeg doma. Može li jednostavnije?