Kupusnjače su pravi izbor za zdravlje organizma
Datum: 20. 11. 2020.

Kupusnjače su pravi izbor za zdravlje organizma

Pred nama je dugi zimski period i trebamo dodatne zdrave sastojke koji će nutritivno obogatiti naš organizam. Kupusnjače su pravi odabir namirnica koje se preporuča konzumirati u zimskim mjesecima zbog bogatstva zdravih sastojaka kojima obiluju. Predstavnici kupusnjača su: zelje, crveno zelje, kelj, karfiol, kelj pupčar, brokula. Nutricionisti savjetuju da te namirnice što češće uvrstimo u svoj jelovnik. Sadrže mnoštvo glavnih hranjivih sastojaka koje su optimalne za zdravlje čovjeka: vitamine, minerale, proteine, ugljikohidrate. Uz njih imaju i pregršt fitonutrijenata: karotenoide, flavonoide i iglukosinolate koji imaju snažno antikancerogeno djelovanje, a ne sadrži ih niti jedna druga skupina namirnica. Uz navedeno je svakako važan podataka i kako sve vrste kupusnjača sadrže antioksidans. Zelje je bogato vitaminom C i jedno je od najstarijih namirnica na svijetu. 100 grama ovog zdravog povrća sadrži samo 26 kalorija i spriječava apsorpciju masnoća nakon obroka, te na taj način snižava količinu kolesterola u organizmu. Zelje je i niskokalorično povrće koje se sastoji od omega-3 masnih kiselina i ljekovitih sumpornih tvari koje štite od raka. Zbog velikog udjela vitamina K, može poboljšati mentalne funkcije i koncentraciju, a isto tako održava naše krvne žile prohodnima. Nažalost, s vremenom smo počeli preskakati ovu super namirnicu zbog nekih popularnijih u modernim kuhinjama. Svakako bi je trebali češće konzumirati zbog njegovih bogatih svojstava. Kelj, glavati kelj i kelj pupčar kao najpopularnije iz ove porodice kupusnjača, sadrže riznicu nutrijenata i pravi su izvor zdravlja. Sadrži samo 19 kalorija, 4 grama ugljikohidrata, 1 gram proteina na 100g namirnice. Uz to, sadrži jako malo masti, od kojih većinu čini alfa-linolenska kiselina (omega-3 masna kiselina). Odličan je izvor vitamina C, vrlo dobar izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, K i B6, magnezija kalija i mangana, te dobar izvor tiamina, kalcija, fosfora i bakra. Zbog svega navedenog, kelj je pogodan za sve vrste prehrane. Konzumacija ove zdrave namirnice štiti vaš organizam od raka, jača imunitet, poboljšava probavu i smanjuje upale u organizmu. Uz to, proljepšava kožu, kosu i nokte i štiti vid. Pripazite kod pripreme da kelj ne prekuhate, jer predugom termičkom obradom gubi dragocjena svojstva. Karfiol sadrži obilje antioksidansa i moćan je saveznik u borbi protiv nastajanja karcinoma. Odličan je izvor vitamina C, te mnogih drugih vitamina i minerala. Sadrži samo 25 kalorija na 100g i potpomaže mršavljenju. Dodatna pogodnost ovog povrća je što sadrži mnogo vlakana koji daju osjećaj sitosti, u isto vrijeme je bogat korisnim nutrijentima. Karfiol čuva zdravlje kože i pomaže njenom održavanju mladolikog izgleda. Brokula je namirnica koja ima visok udio vlakana, vitamina C, vitamina K, željeza i kalija. Dodatna je prednost što sadrži više proteina od velikog broja drugog povrća. Obzirom da je bogata folnom kiselinom, posebno se preporuča trudnicama. Brokula štiti od raka, regulira krvni tlak, jača imunitet i štiti od artritisa. Dobra je za oči zbog velike količine luteina. Kako bi se očuvala njena svojstva najbolje ju je kuhati kratko na pari, otprilike 5 minuta. Većina ovih namirnica je dostupna tokom cijele godine i postoji mnoštvo recepata za pripremu ukusnih i zdravih jela koja će uvelike utjecati na poboljšanje zdravlja vašeg organizma. Svakako ih uvrstite u svoju redovitu prehranu.