Osvježavajuće poslastice ljeta lubenice i dinje
Datum: 24. 08. 2023.

Osvježavajuće poslastice ljeta lubenice i dinje

Ljetno sunce nas grije i sa sobom donosi obilje sočnih i osvježavajućih plodova, među kojima prednjače lubenice i dinje. Ovi sočni darovi prirode ne samo da zadovoljavaju naše nepce, već su i prava riznica zdravlja za naš organizam.

Slatko zadovoljstvo lubenica

Lubenica je simbol ljeta, i to s razlogom. Osvježavajući sok koji ovaj sočni plod sadrži idealan je za rashlađivanje u vrućim danima. Ali osim što nas hladi, lubenica je i pravi vitaminski i mineralni bombon. Bogata je vitaminom C koji jača naš imunološki sistem te likopenom, moćnim antioksidansom koji je povezan s prevencijom određenih bolesti.

Ono što često iznenadi ljude jest činjenica da lubenica, unatoč svom sočnom voćnom mesu, zapravo ima nisku kalorijsku vrijednost. Stoga je idealna opcija za one koji kontroliraju unos kalorija, ali u isto vrijeme žele uživati u slatkastom voćnom okusu.

Postoje brojne sorte lubenica koje oduševljavaju svojom sočnošću i slatkoćom:

Fantasy lubenica oduševljava svojim svijetlim crvenim mesom i osvježavajućim okusom.

Mirsini lubenica se ističe svojom ovalnom formom te ružičasto-crvenim mesom.

Farao lubenica je poznata po svom intenzivnom crvenom mesu i malim crnim sjemenkama.

Constellation lubenica se izdvaja po svojoj veličini i atraktivnoj kori s izraženim svjetlijim prugama.

Dinje - Sočna osvježenja

Dinja s nježnom narančastom bojom i blagim mirisom još je jedan fantastičan izbor ljetne voćne okrijepe. Ova sočna voćka obiluje vodom kao i lubenica što je odlično za hidrataciju organizma, osobito kad su temperature visoke.

Bogatstvo vlakana u dinjama doprinosi zdravom probavnom sustavu i pomaže održavanju stabilne razine šećera u krvi. Osim toga, dinje su izvor vitamina A, važnog za zdravlje vida, te kalija, minerala koji podržava funkciju srca i ravnotežu tjelesnih tekućina.

Alfa dinja se ističe svojom žuto-zelenom korom i svježim mirisom. Unutar nje se nalazi svijetlo narančasto meso s blagim slatkim okusom koji će vas osvojiti već na prvi zalogaj.

Centro dinja je prepoznatljiva po svojoj ovalnoj formi i kori sa svjetlijim šarama. Njezino sočno meso nudi savršenu ravnotežu između slatkoće i osvježenja.

Honey dew dinja je prava poslastica za ljubitelje nježnog i blagog okusa. Njezino svijetlo zeleno meso s nešto svjetlijom jezgrom savršeno se uklapa u ljetne voćne salate.

Calipso dinja osvaja svojom tamnijom korom sa mrežastim uzorkom. Unutar nje se krije sočno meso narančaste boje koje pruža istinski osvježavajući doživljaj.

Kupovina i čuvanje

Kada birate lubenice i dinje, potrudite se odabrati one koje imaju čvrstu kožu, bez oštećenja ili mrlja. Ako ih želite sačuvati svježima, držite ih na hladnom i suhom mjestu, poput hladnjaka. Prije konzumacije, operite površinu voća kako biste uklonili eventualne nečistoće.

Ostatak ljeta ne propustite priliku uživati u sočnim zadovoljstvima koje nude lubenice i dinje. Ne samo da će vas osvježiti, već će i pružiti vašem tijelu obilje nutrijenata.