Stigle su mandarine!
Datum: 04. 10. 2021.

Stigle su mandarine!

Stiže jesensko doba u kojem nas sezona mandarina uvijek razveseli. Njenom slatko osvježavajućem okusu nitko ne može odoljeti. Zahvaljujući plodnoj dolini Neretve, svake godine ih imamo u izobilju. Obzirom da se kora lagano guli, konzumiramo ih u neograničenim količinama! Neupitno je koliko dobroga pridonosi našem zdravlju i vitalnom stanju organizma općenito. Uz to, konzumiranje mandarina pozitivno utječe i na mladolik izgled naše kože i kose.

Od mandarina možete napraviti odlične svježe i zdrave maske za njegu kože koje će poticati stvaranje kolagena. Za izradu maske koja će pospješiti mladolik i zdrav izgled vaše kože potrebno je dobro izmiješati 3-4 kriške mandarine iz koje ste uklonili sve koštice. Zatim dodajte žlicu jogurta i meda. Dobivenu smjesu namažite na prethodno očišćenu kožu lica i vrata te nakon petnaestak minuta isperite hladnom vodom. Takvu masku možete koristiti dva puta tjedno na masnoj, a jedanput tjedno na normalnoj i suhoj koži. Još jednostavniji način je da u iscijeđeni sok od mandarine umočite čistu gazu i njome prekrijete lice i vrat na dvadesetak minuta. Nakon toga kožu isperete hladnom vodom.

Hranjivu masku za njegu svih tipova kose možete napraviti od dva žumanjka pomiješana sa dvije žlice maslinova ulja i sokom jedne mandarine. Za lijepu i svilenkastu kosu, masku držite dvadesetak minuta i potom isperite.

Kada poželite zdrav i lagan desert, kombinacije sa mandarinama su neodoljive! Spoj mandarina i čokolade pruža savršen okus u raznim kombinacijama. No, njihov specifičan slatko kiselkasti okus je najbolje istaknuti uz dodatak orašastih plodova. Spoj tih namirnica možete isprobati u ovom ukusnom kolaču od mandarina i pečenih lješnjaka. Za pečenje biskvita potrebno je oko pola kilograma mandarina, 3 jaja, 25 g šećera, 125 g maslaca, 200 g brašna, 150 g tostiranih lješnjaka i pola žličice sode bikarbone.

Mandarine prokuhajte u dvije litre vode zajedno sa korom. Iz tog razloga birajte ekološki uzgojene mandarine. Nakon kuhanja ih izmiksajte štapnim mikserom i ostavite da se ohlade. Mikserom izmiješajte jaja i šećer, dodajte prokuhane mandarine, omekšali maslac, brašno i sodu bikarbonu. Izlijte smjesu u kalup premazan maslacem. Po vrhu pobacajte tostirane i grubo usitnjene lješnjake. Pecite na 180°C otprilike 30 minuta dok smjesa ne dobije finu boju. Nakon pečenja kolač prelijte sa vrućim preljevom od 1,5 dcl soka od mandarine u kojem ste otopili 50 g šećera. Nakon pečenja prostorije će ispuniti neodoljiv miris mandarina, a kolač pružiti zadovoljstvo okusom tostiranih lješnjaka i osvježavajućih mandarina!

Uz ovaj ukusan desert poslužite svježe ocijeđeni sok od šipka (nara) koji možete jednostavno pripremiti. Prerežete šipak na četvrtine i izvučite sočne crvene bobice iz ploda. Bobice usipajte u čistu vrećicu za zamrzavanje i zavežite ju. Bobice gnječite batom za tučenje mesa i nakon toga izlijete sok u čašu. Uživajte u desertu i ovom zdravom napitku!