Mandarina, omiljeni kiselo-slatki citrus
Datum: 16.10.2020.Kategorija: Savjeti

Mandarina, omiljeni kiselo-slatki citrus

Hladno doba godine je nezamislivo bez ovog ukusnog i zdravog voća. Poznata je stvar kako mandarine obiluju vitaminom C i samim time jačaju imunološki sustav. Odlična su prevencija od prehlada i viroza, jer se vitamin C bolje apsorbira i ima veću učinkovitost zbog udjela bioflavonoida koji potpomažu djelovanje vitamina C. Mandarine su zimzelene biljke koje narastu 3 metra visine i imaju šire listove od ostalih citrusa. Ova biljka je osjetljiva na hladnoću, pa najbolje uspijeva u suptropskim krajevima. Kod nas mandarine najbolje uspijevaju u dolini Neretve gdje se nalaze velike plantaže vrlo kvalitetnih sorti unšiu mandarina. Ta sorta se uzgaja od 1934. godine i spada u skupinu kasnijih sorti koje dozrijevaju potkraj studenog i u prosincu. Ona je vrlo slična naranči, ali se lakše guli, kriške se lakše odvajaju i okusom je slađa od ostalih sorti. Mandarina je idealna namirnica za održavanje vitke linije. Uz to, koža mandarine sadrži hranjive spojeve koji učinkovito snižavaju loš kolesterol. Jedan sirovi plod ove namirnice sadrži svega 37 kcal. Njene hranjive tvari sprečavaju pretilost, štite od dijabetesa i ateroskleroze. Uljepšajte si sive i tmurne dane jedući ovo zdravo i ukusno voće, jer mandarine mogu popraviti vaše loše raspoloženje, iznosi jedna studija napravljena u klinici Mayo. Usporavaju starenje kože i potiču zdravi rast kose. Jesensko doba nam donosi još jednu super zdravu namirnicu: šipak ili nar koji također uspijeva u krajevima s toplijom klimom. U našim krajevima raste kao oveći grm do 5 metara visine. Polulistopadna je biljka koja za vrijeme blažih zima ne gubi listove. Listovi otpadaju tek na temperaturama od -10°C i niže.

šipak

Ovaj plod veličine jabuke ima debelu koru koja se ne konzumira. Konzumiraju se crvene, slatke i sočne sjemenke koje imaju antikancerogena i antioksidativna svojstva. Vrlo je koristan protiv štetnih bakterija u organizmu, gdje posebno treba spomenuti Escherichiu Coli. Osim što jača imunitet, povoljno utječe i na zdravlje srca i krvožilnog sustava. Snižava krvni tlak i smanjuje količine lošeg kolesterola u organizmu. Šipak je prepun fitokemikalija koje će vas razvedriti, jer potiču stvaranje serotonina. Zbog obilja kalija, kalcija, fosfora i željeza, čuva zdravlje zubi i kose. Ako imate odbojnost prema konzumaciji ove biljke, jer vam se čini kako se teško guli i jede, postoji jednostavan način kako je lako oguliti. Nemojte zanemariti unos ovih visoko vrijednih namirnica tokom jesenskih i zimskih mjeseci. Izuzetno su važne za očuvanje zdravlja i kod prevencija mnogih bolesti. Ove slatke i sočne plodove konzumirajte svakodnevno i ostanite zdravi i u dobrom raspoloženju tokom cijele zime.

VSC Pro+ Internet Trgovina   Web Shop Izrada